Příklad RFM analýzy pro fiktivní značku pekařství koorka
Excelový soubor pro RFM analýzu pekařství Koorka by měl obsahovat následující listy:
1. List Transakční data
Tento list obsahuje surová data o všech transakcích zákazníků z pekařství Koorka, včetně online objednávek i nákupů v kamenných prodejnách.
ID transakce | ID zákazníka | Datum nákupu | Hodnota nákupu (Kč) | Počet položek | Kategorie produktů | Typ prodeje |
---|---|---|---|---|---|---|
KT0001 | KK001 | 15.02.2023 | 245 Kč | 3 | Chleby | Prodejna (Praha) |
KT0002 | KK002 | 10.01.2023 | 420 Kč | 5 | Sladké pečivo | Online |
KT0003 | KK001 | 20.04.2023 | 180 Kč | 2 | Koláče | Prodejna (Praha) |
KT0004 | KK003 | 05.03.2023 | 560 Kč | 4 | Dorty | Online |
KT0005 | KK002 | 18.05.2023 | 310 Kč | 3 | Slané pečivo | Prodejna (Brno) |
KT0006 | KK004 | 22.02.2023 | 99 Kč | 1 | Nápoje | Prodejna (Praha) |
KT0007 | KK005 | 30.01.2023 | 875 Kč | 7 | Narozeninové sety | Online |
KT0008 | KK003 | 15.05.2023 | 230 Kč | 2 | Bezlepkové pečivo | Online |
KT0009 | KK006 | 03.04.2023 | 450 Kč | 4 | Chleby | Prodejna (Brno) |
KT0010 | KK005 | 28.04.2023 | 120 Kč | 1 | Káva | Prodejna (Praha) |
Pozn.: Tento list by obsahoval všechny transakce za analyzované období (obvykle 6-12 měsíců).
2. List Zákazníci
Tento list obsahuje základní informace o zákaznících.
ID zákazníka | Typ zákazníka | Datum registrace | Preferovaná prodejna | Zdroj akvizice | |
---|---|---|---|---|---|
KK001 | Věrnostní karta | zakaznik1@email.cz | 05.01.2023 | Praha-Dejvice | Prodejna |
KK002 | Online+karta | zakaznik2@email.cz | 03.01.2023 | Brno-Centrum | |
KK003 | Online | zakaznik3@email.cz | 28.02.2023 | – | |
KK004 | Věrnostní karta | zakaznik4@email.cz | 15.02.2023 | Praha-Vinohrady | Prodejna |
KK005 | Online+karta | zakaznik5@email.cz | 20.01.2023 | Praha-Smíchov | |
KK006 | Věrnostní karta | zakaznik6@email.cz | 15.03.2023 | Brno-Královo Pole | Doporučení |
3. List RFM výpočet
Tento list provádí výpočet RFM metrik pro každého zákazníka pomocí vzorců a funkcí Excelu.
ID zákazníka | Poslední nákup | Recency (dny) | Počet nákupů | Frequency | Celková útrata (Kč) | Monetary | Průměrná hodnota košíku | Datum analýzy |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
KK001 | 20.04.2023 | 40 | 2 | 2 | 425 Kč | 213 Kč | 213 Kč | 30.05.2023 |
KK002 | 18.05.2023 | 12 | 2 | 2 | 730 Kč | 365 Kč | 365 Kč | 30.05.2023 |
KK003 | 15.05.2023 | 15 | 2 | 2 | 790 Kč | 395 Kč | 395 Kč | 30.05.2023 |
KK004 | 22.02.2023 | 97 | 1 | 1 | 99 Kč | 99 Kč | 99 Kč | 30.05.2023 |
KK005 | 28.04.2023 | 32 | 2 | 2 | 995 Kč | 498 Kč | 498 Kč | 30.05.2023 |
KK006 | 03.04.2023 | 57 | 1 | 1 | 450 Kč | 450 Kč | 450 Kč | 30.05.2023 |
Vzorce použité v tomto listu:
- Recency (dny): =DATEDIF(B2;$I$2;”D”) (počet dní od posledního nákupu k datu analýzy)
- Počet nákupů: =COUNTIF(‘Transakční data’!B:B;A2) (počet výskytů ID zákazníka v transakčních datech)
- Celková útrata: =SUMIF(‘Transakční data’!B:B;A2;’Transakční data’!D:D) (suma všech nákupů daného zákazníka)
- Průměrná hodnota košíku: =F2/D2 (celková útrata dělená počtem nákupů)
4. List RFM skóre
Tento list přiděluje skóre pro jednotlivé RFM metriky a vypočítává celkové RFM skóre.
ID zákazníka | Recency (dny) | Recency skóre | Frequency | Frequency skóre | Monetary (Kč) | Monetary skóre | RFM skóre |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KK001 | 40 | 4 | 2 | 2 | 425 Kč | 2 | 422 |
KK002 | 12 | 5 | 2 | 2 | 730 Kč | 3 | 523 |
KK003 | 15 | 5 | 2 | 2 | 790 Kč | 3 | 523 |
KK004 | 97 | 2 | 1 | 1 | 99 Kč | 1 | 211 |
KK005 | 32 | 4 | 2 | 2 | 995 Kč | 4 | 424 |
KK006 | 57 | 4 | 1 | 1 | 450 Kč | 2 | 412 |
Vzorce pro skóre přizpůsobené pekařství:
- Recency skóre:
- 5 bodů: 0-14 dní (dvoutýdenní recence pro čerstvé pečivo)
- 4 body: 15-30 dní
- 3 body: 31-60 dní
- 2 body: 61-90 dní
- 1 bod: 91+ dní
- Frequency skóre:
- 5 bodů: 8+ nákupů za 3 měsíce (častý zákazník)
- 4 body: 5-7 nákupů
- 3 body: 3-4 nákupy
- 2 body: 2 nákupy
- 1 bod: 1 nákup
- Monetary skóre:
- 5 bodů: 1000+ Kč
- 4 body: 750-999 Kč
- 3 body: 500-749 Kč
- 2 body: 250-499 Kč
- 1 bod: 0-249 Kč
5. List Segmentace
Tento list identifikuje segment každého zákazníka na základě RFM skóre.
ID zákazníka | RFM skóre | Typ zákazníka | Preferovaná prodejna | Nejčastější nákup | Segment | Priorita |
---|---|---|---|---|---|---|
KK001 | 422 | Věrnostní karta | Praha-Dejvice | Chleby | Nový zákazník | Střední |
KK002 | 523 | Online+karta | Brno-Centrum | Sladké pečivo | Potenciální stálý zákazník | Vysoká |
KK003 | 523 | Online | – | Dorty | Potenciální stálý zákazník | Vysoká |
KK004 | 211 | Věrnostní karta | Praha-Vinohrady | Nápoje | Ztracený zákazník | Nízká |
KK005 | 424 | Online+karta | Praha-Smíchov | Narozeninové sety | Zákazník vyžadující pozornost | Střední |
KK006 | 412 | Věrnostní karta | Brno-Královo Pole | Chleby | Nový zákazník | Střední |
6. List Segmentační mapa
Tento list obsahuje přehlednou tabulku mapování RFM skóre na segmenty a jejich popis.
Segment | RFM skóre | Popis segmentu | Doporučená strategie pro pekařství |
---|---|---|---|
Pekařští mistři | 555, 554, 544, 545, 454, 455 | Pravidelní zákazníci, často nakupují, vyšší útraty | Program “Pekařský mistr”, ochutnávky novinek zdarma |
Věrní zákazníci | 543, 534, 444, 435, 445 | Pravidelně nakupují, průměrná útrata | Věrnostní slevy, personalizované nabídky |
Potenciální stálí zákazníci | 535, 533, 443, 434, 343 | Nedávno začali nakupovat s vyšší útratou | Pozvánka do pekařského klubu, recepty s produkty Koorka |
Noví zákazníci | 522, 521, 422, 421, 512 | Nedávno provedli první nákupy | Uvítací nabídka, ochutnávkové vzorky |
Zákazníci vyžadující pozornost | 423, 424, 413, 414, 433 | Dříve aktivní, ale frekvence klesá | Dotazník spokojenosti, slevový kupón |
Ohrožení zákazníci | 332, 331, 321, 312, 311 | Dlouho nenakoupili | Speciální nabídka “Rádi vás znovu uvidíme” |
Ztracení zákazníci | 211, 121, 221, 111 | Neaktivní zákazníci | Výrazná sleva na oblíbené produkty |
7. List Dashboard
Tento list obsahuje grafické znázornění segmentace zákazníků pekařství.
Grafy:
- Koláčový graf: Rozdělení zákazníků podle segmentů (v %)
- Sloupcový graf: Průměrná hodnota nákupu podle segmentů
- Sloupcový graf: Počet zákazníků v jednotlivých segmentech podle typu (online vs. kamenná prodejna)
- Bodový graf: Pozice zákazníků v RFM prostoru (F na ose X, M na ose Y, velikost bodu podle R)
- Sloupcový graf: Nejoblíbenější kategorie pečiva podle segmentů
- Přehled KPI: Počet zákazníků, celkový obrat, průměrná hodnota nákupu, průměrná frekvence nákupů
- Mapa heat-map: Aktivita zákazníků v jednotlivých pobočkách
8. List Marketing plán
Tento list obsahuje konkrétní marketingové aktivity pro jednotlivé segmenty zákazníků pekařství Koorka.
Segment | Marketingová aktivita | Cíl | Nabídka | Kanál | Načasování |
---|---|---|---|---|---|
Pekařští mistři | Program “Pekařský mistr” | Udržení loajality | Ochutnávky novinek zdarma, recept měsíce | E-mail, SMS, osobně v prodejně | Ihned |
Věrní zákazníci | Věrnostní program | Zvýšení frekvence | 10. nákup zdarma, pozvánka na kurz pečení | E-mail, aplikace | Týden 1 |
Potenciální stálí zákazníci | Pozvánka do pekařského klubu | Zvýšení frekvence | Recepty používající produkty Koorka, sleva 15% | E-mail, sociální sítě | Týden 2 |
Noví zákazníci | Uvítací série | Konverze na pravidelné zákazníky | Ochutnávkové vzorky k dalšímu nákupu | E-mail, leták v prodejně | Po prvním nákupu |
Zákazníci vyžadující pozornost | Dotazník spokojenosti | Identifikace problémů | Slevový kupón 20% za vyplnění | E-mail, SMS | Týden 3 |
Ohrožení zákazníci | Kampaň “Rádi vás znovu uvidíme” | Reaktivace | 25% sleva na oblíbené produkty | E-mail, SMS | Týden 4</t |