Technika Pomodoro

Technika Pomodoro

Pokud rozbíháte něco tak komplexního, jako je značka, dostanete se mnohdy do bodu, kdy přestanete stíhat nebo se už prostě nedokážete tak dobře koncentrovat. Technika Pomodoro je metoda organizování času, která by vám s tím mohla pomoci.

 

Přišel s ní Fracnisco Cirillo na konci minulého století. Techniku pojmenoval podle kuchyňského časovače, který využíval na odpočet dílčích časových úseků. A ten měl tvar rajčete.

Princip pomodoro není vůbec složitý:

  1. Nastavte časovač na 25 minut.
  2. Pracujte na svém zadání. Pokud v myšlenkách odběhnete, tak si to poznamenejte, ale vraťte se co nejrychleji k úkolu.
  3. Až se časovač ozve, udělejte si na papír značku
  4. Pokud máte na papíru méně než 4 značky, dejte si na chvíli (3-5 minut) pauzu, pak se vraťte zpět ke kroku číslo 1.
  5. Po čtyřech zazvoněních si dejte větší pauzu (asi 15-30 minut), vynulujte si počet značek na papíře a pokračujte krokem číslo 1.

Před zapnutím časovače si vše důkladně naplánujte. Seřaďte si úkoly tak, aby se odhadem vešly do cyklů po 4. Některé nástroje – konkrétně Toggle – vám pomohou a nahradí kuchyňskou minutku. 

Cyklem si vlastně dáváte „povolení“ pracovat jen na jedné věci a všechny další odmítat a plánovat je do dalších cyklů. To také musíte striktně dodržovat.